Skip to content

TEA VILLA CAFE:- EXPERIENCING A SPACE AMIDST NATURE

Sharing the Water flowing down to a stone wall welcomes us with gushing sound, transporting us to the designer’s imagination of space amidst nature. The backlit signage on the water wall enables it to attract everyone’s attention with the light and sound; At the same time it helps to provide privacy from inside and curiosity from outside.

The office near the entrance has a separate small entryway. A rustic yet elegant style has been adopted for the workspace.

An amphitheater and waiting space is developed in a large section of the site overlooking the greens. This space has been planned for live performances, concerts, and other entertainment activities that draw the attention of the visitors while waiting.

Fixed styled sitting units are made with the use of ropes was an inspiration of traditional charpai.

The juxtaposition of spaces has been planned in such a way that each space opens out to the planted green areas. All spaces feel part of the green patch.

A water body with free-flowing water, fire, and greens greets one as they enter the indoor restaurant. The whole idea was to infuse the elements of nature in the space i.e. water, fire, and earth.

Cups, saucers, and kettles are customized as a hanging display above the water body. An even floor is achieved with help of kota stone.

The theme is continued on another wall with the use of exquisite collection of kettle as display elements, the greens have been added to it further.

One wall has been treated with a pop of turquoise color which is made out of different patterns of wire mesh giving the whole space a vibrant look.

The cafeteria has been made using a canopy structure; the front table makes up the statement with the whole length treated with broken cups and saucers embedded on it. Hanging fabricated units having different types of collectives has its own charm. 

Along the pathways in our designer’s forest one would also encounter a forlorn car with vegetation grown all over it, making one think of the story behind it. The whole journey has been thought of as a story and the experience designed to become one’s journey.

Along the entry pathway, there is a row of palms which have been planned to provide a strong volumetric connection between a built form and Mother Nature. 

The outdoor Sit outs are the life of this wonderful space. They offer magnificent views while enjoying a meal, each sit out is surrounded by dense plantation and elements, lending them privacy from one another.

Levels planned tactfully add to the drama. Fabricated canopy-like structure mimicking the branching structure of the tree defines each at out. This whole space has been covered with a compound wall made out of metal and wire mesh which is filled with local stone grit.

The furniture is designed in such a way that it is sturdy and light weight as needed for outdoor spaces in public. The metal chairs are customized to have different pattern and color, it also gives a sense of play and drama within all elements.

The banquet, kitchen, and service areas are tucked at the rear of the site following the theme of nature-inspired spaces; the banquet hall too has a kota stone flooring laid carefully. The wooden ceiling lends a rustic touch to space. Acoustics have been taken care of. A separate rear entry allows for better hustle free arrangements.